ETHIOPIA Suke Quto - espresso
Profil - čučoriedkový džem, slivky, broskyňa, čierny čaj
Farmár -Tesfaye Bekele
Farma - Suke Quto
Oblasť - Guji
Odrody - Heirloom
Spracovanie - natural
Nadmorská výška – 1800 - 2200 mnm
Zber - 2024
Podrobný popis
Tesfaye Bekele je jedným z ľudí, ktorí prispeli k tomu, že sa Guji stalo známym pre svoju výberovú kávu. Zatiaľ čo v zóne Guji prevládalo chovateľstvo dobytka, Tesfaye hľadal nové spôsoby, ako v oblasti rozšíriť pestovanie kávy. „Nepovažujem sa len za pestovateľov kávy, pretože káva pre mňa znamená všetko. Všetok môj čas a energiu venujem kávovým čerešniam, ktoré zberám a spracovávam,“ vysvetľuje Tesfaye Bekele, zakladateľ farmy Suke Quto.
„Pochádzam z rodiny, ktorá pestuje kávu, takže som sa ku káve dostal už v detstve,“ pokračuje Tesfaye. „Spočiatku ma káva nezaujímala. Práca bola ťažká a dni dlhé. Ale po rokoch štúdií a iných pracovných skúseností som sa vrátil domov do oblasti Shakisso v zóne Guji. A znova som v sebe našiel vášeň pre kávu.“
V spracovateľskej stanici Suke Quto sú premyté kávy lúpané pomocou stroja Agared. Kávové zrná sa fermentujú po dobu 35 až 48 hodín (v závislosti od aktuálneho počasia) vo fermentačných tankoch. Naturálne spracované kávy z farmy Suke sa sušia na vyvýšených posteliach po dobu 9 až 15 dní.
Tesfaye sa zameriava na ekologicky šetrnú produkciu kávy a na ekonomický rast miestnej komunity. Inými slovami, ľudia by mali získať dôstojný príjem z udržateľnej produkcie kávy. Tesfaye tiež založil komunitný projekt, ktorého cieľom je obnova miestnych škôl. S pomocou niekoľkých oddaných pražiarní kávy Tesfaye postavil novú školskú budovu v susednej dedine Kurume.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.