VENEZUELA Santa Cruz de Mora - espresso
Profil - lesné plody, florálnosť, acidita sladkých citrusov, broskyňový ľadový čaj, mliečna čokoláda
Farmár - viac farmárov
Oblasť - Merida
Stanica - Santa Cruz de Mora
Odrody - Caturra, Catuai Amarillo
Spracovanie - washed
Nadmorská výška – 1200-1650 mnm
Podrobný popis
Venezuelská káva je preslávená svojou bohatou a výraznou chuťou, ktorá je formovaná rozmanitými klimatickými podmienkami a úrodnou pôdou tejto krajiny. Káva sa tu pestuje predovšetkým v oblastiach, ako sú Andy a pobrežné pohoria, a má dlhú tradíciu pestovania siahajúcu až do 18. storočia. Kávové zrná z týchto vysokohorských oblastí ťažia z ideálnych podmienok, ktoré zvyšujú ich jemnosť a komplexnosť. Venezuelská káva je známa svojou vyváženou chuťou, s náznakmi čokolády, orieškov a jemnej kyslosti, a historicky patrí medzi obľúbené ako na domácom, tak na medzinárodnom trhu. Na vývoz kávy bolo detiatky rokov uvalené embargo a konečne sa podarilo kávu vyvážať do sveta.
Táto konkrétna káva pochádza zo štátu Merida zo spracovateľskej stanice v mestečku Santa Cruz de Mora, kam svojmu kávovému zberu dodávajú desiatky drobných farmárov.Venezuela je veľmi kopcovitý štát, a preto všetok zber prebieha ručne s dôrazom na zber iba zrelých kávových čerešní. Proces začína floatingom, kde sa oddelia prípadné nezrelé čerešne a predmety s nízkou hustotou ako vetvičky a listy. Po následnom lúpaní čerešne putujú do fermentačného tanku, kde sa nechajú fermentovať 18 hodín za účelom odstránenia zvyškovej dužiny z pergamenu. Nakoniec, pred vrecovaním, prebieha triedenie podľa veľkosti.
Mnoho drobných farmárov v krajine naďalej uprednostňuje organické a tradičné poľnohospodárske postupy, ktoré zaisťujú, že káva si uchováva svoj jedinečný profil. Napriek ekonomickým ťažkostiam sa vynakladajú úsilie na oživenie tohto kedysi prosperujúceho odvetvia, pretože káva zostáva neoddeliteľnou súčasťou venezuelskej kultúry a ekonomiky.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.