Blog

Druhy spracovania kávy: Ako ovplyvňujú chuť a kvalitu vašej šálky
Druhy spracovania kávy: Ako ovplyvňujú chuť a kvalitu vašej šálky

Káva, ktorú si vychutnávame každý deň, prejde dlhým a náročným procesom, kým sa dostane z kávovníka do našej šálky. Jednou z najdôležitejších fáz, ktorá výrazne ovplyvňuje výslednú chuť kávy, je spracovanie kávových zŕn. Existuje niekoľko rôznych metód spracovania kávy, ktoré sa používajú po celom svete, a každá z nich prináša do kávy jedinečný charakter a chuťový profil. V tomto článku sa pozrieme na hlavné spôsoby spracovania kávy a ako tieto metódy ovplyvňujú výsledný produkt.

1. Suché (natural) spracovanie

Suché spracovanie, známe aj ako "natural", je jednou z najstarších metód spracovania kávy. Tento postup sa používa najmä v oblastiach, kde je dostatok slnečného svetla a sucho. Po zbere sa celé kávové čerešne rozložia na slnku, kde sa sušia niekoľko týždňov. Počas tohto obdobia sa čerešne pravidelne obracajú, aby sa zabránilo plesniam a fermentácii. Po úplnom vyschnutí sa odstráni vonkajší obal čerešne a zostanú len kávové zrná.

Chuťový profil: Kávy spracované suchým spôsobom sú často plnšie, so sladkými, ovocnými a čokoládovými tónmi. Môžu mať aj bohatú a komplexnú chuť s vyššou telesnosťou.

2. Mokré (washed) spracovanie

Mokré spracovanie, známe aj ako "washed", je zložitejší a technologicky náročnejší postup. Po zbere sa kávové čerešne najprv zbavia vonkajšieho obalu pomocou špeciálnych strojov. Následne sa kávové zrná fermentujú vo vodných nádržiach, kde sa počas niekoľkých hodín až dní odstránia zvyšky dužiny. Po fermentácii sa zrná dôkladne umyjú a sušia na slnku alebo v mechanických sušičkách.

Chuťový profil: Káva spracovaná mokrou metódou má tendenciu byť čistejšia a jasnejšia, s výraznými tónmi ovocia, kvetov a jemnou kyslosťou. Tieto kávy sú často jemnejšie a elegantnejšie.

3. Honey spracovanie

Honey spracovanie je hybridom medzi suchým a mokrým spracovaním. Názov "honey" neodkazuje na pridanie medu, ale na lepkavú textúru, ktorá vzniká počas procesu. Po odstránení vonkajšieho obalu kávovej čerešne zostáva na zrnách časť dužiny (mucilágy), ktorá sa počas sušenia prichytáva na zrná. Množstvo ponechanej dužiny určuje, či je káva označená ako "white honey", "yellow honey", "red honey" alebo "black honey".

Chuťový profil: Honey kávy majú sladký a komplexný chuťový profil s jemnou kyslosťou a bohatými ovocnými tónmi. Intenzita chutí závisí od množstva mucilágy ponechanej na zrnách počas sušenia.

4. Polomokré (semi-washed) spracovanie

Polomokré spracovanie, známe aj ako "wet-hulled" alebo "Giling Basah", je populárne v Indonézii. Tento postup spočíva v odstránení vonkajšieho obalu čerešne bez úplného odstránenia dužiny. Kávové zrná sa následne sušia na slnku s časťou dužiny a po čiastočnom vyschnutí sa dužina odstráni. Zrná sa potom ďalej dosušujú, kým nedosiahnu požadovanú vlhkosť.

Chuťový profil: Kávy spracované touto metódou majú zvyčajne silnú a zemitú chuť s nízkou kyslosťou. Často sa v nich nachádzajú tóny korenia a dreva, čo im dáva robustný a plný charakter.

5. Anaeróbne spracovanie

Anaeróbne spracovanie je inovatívna metóda, ktorá sa v posledných rokoch stala populárnou medzi kávovými nadšencami. Kávové čerešne alebo kávové zrná sú fermentované v nádržiach bez prístupu vzduchu, čo vedie k unikátnym chemickým reakciám a tvorbe jedinečných chuťových profilov. Tento postup vyžaduje precíznu kontrolu teploty a času.

Chuťový profil: Kávy spracované anaeróbnou metódou majú často veľmi výrazný a komplexný chuťový profil s exotickými tónmi ovocia, kvetov, ale aj fermentovaných a sladkých prvkov.

Záver

Spracovanie kávy je jedným z najdôležitejších krokov, ktoré ovplyvňujú výslednú chuť kávy. Každá metóda prináša do kávy niečo jedinečné, či už ide o sladké ovocné tóny zo suchého spracovania, čistú a jasnú chuť z mokrého spracovania, alebo komplexné a bohaté profily z anaeróbneho spracovania. Ako spotrebiteľ máte možnosť objavovať a experimentovať s rôznymi štýlmi spracovania, aby ste našli kávu, ktorá najlepšie vyhovuje vašim chuťovým preferenciám. Vyskúšajte rôzne druhy a nechajte sa prekvapiť rozmanitosťou chutí, ktoré svet kávy ponúka!

 

Snímka obrazovky 2024-08-30 o 18.21.51

Čítať článok
Objavte svet Specialty Coffee
Objavte svet Specialty Coffee


Objavte svet Specialty Coffee


V dnešnom uponáhľanom svete si stále viac ľudí uvedomuje kvality nielen potravín ale aj nápojov ako napríklad kávy. Jedným zo “smerov” , ktorý prináša do kávového sveta novú dimenziu, je tzv. "specialty coffee". O čom presne je táto kávová revolúcia a prečo sa stáva stále populárnejšou? V tomto článku sa pozrieme na podstatu a príbehy za týmto výnimočným druhom kávy.

Čo je to specialty coffee?

Specialty coffee je termín, ktorým sa označuje káva najvyššej kvality. Táto káva pochádza z rôznych regiónov a je starostlivo pestovaná, zberaná a spracovávaná. Oproti komerčnej káve sa specialty coffee vyznačuje výraznými a pestrými chuťovými vlastnosťami a príjemnou arómou. Je to výsledok zamerania sa na každý krok v procese od pestovania rastlín až po praženie a  následnú prípravu finálneho nápoja. Zameriavame sa len na specialty coffee a preto ju nájdete v našom eshope.

Pôvod specialty coffee:

Oblasť specialty coffee označujeme ako tzv. “coffee belt”, ktorý sa nachádza medzi obratníkmi raka a kozorožca. V týchto regiónoch, ako sú Etiópia, Kostarika, Kolumbia a ďalšie, rastú kávovníky s výnimočnými chuťovými profilmi. Pestovatelia venujú maximálnu starostlivosť rastlinám a ručne zbierajú  len najzrelšie kávové plody, čo zaručuje ich kvalitu a čerstvosť.

Proces spracovania:

Po zbere sa kávové plody spracovávajú a fermentujú rôznymi  spôsobmi, z ktorých mnohé sú jedinečné pre daný región alebo dokonca  farmu. Tieto procesy odhaľujú a dotvárajú chuť a arómu kávy. Následne sa zrná sušia na slnku alebo umelo, až kým nedosiahnu správnu vlhkosť. Potom nasleduje dôležitá fáza priamo u nás v pražiarni, počas ktorej sa kávové zrná pražia, čím sa dosiahne charakteristická chuť.

Chuťové vlastnosti:

Specialty coffee je prekvapujúco rozmanitá, čo sa týka chuťových vlastností. Typické sú rôzne tóny ako ovocie, čokoláda, karamel, kvety a dokonca aj byliny. Každý druh specialty coffee má svoj jedinečný chuťový profil, ktorý je výsledkom kombinácie odrodových charakteristík, klímy, pôdy a spracovania.

Predaj a servírovanie:

Specialty coffee získava popularitu aj vďaka vzrastajúcemu počtu kaviarní a podnikov, ktoré si uvedomujú jej hodnotu. Baristi a kávoví nadšenci sa špecializujú na prípravu káv s dôrazom na detaily, od správneho pomeru kávového extraktu a vody, teploty, hrúbky mletia až po výber mlieka a či umenia latte art. Mlynčeky, drippery alebo váhy na prípravu kávy nájdete aj sekcií doplnky. Kvalita kávy a odbornosť pri jej príprave sú prezentované ako umelecké dielo, čím sa vytvára jedinečný zážitok pre zákazníkov. Dokonalý výsledok je súhrou mnohých faktorov, ktoré mať pod kontrolou vyžaduje velkú snahu, vedomosti a kvalitné vybavenie.

Záver:

Specialty coffee predstavuje kávu s dušou a príbehom. Je to výsledok vášne a oddanosti každého, kto sa podieľa na procese jej výroby. Pestovatelia, pražiari, baristi a milovníci kávy prichádzajú spolu, aby vytvorili jedinečné chuťové zážitky a obohatili kávový svet. Takže, ak sa chcete ponoriť do tohto fascinujúceho sveta, neváhajte a objavte specialty coffee – kávu, ktorá vám prináša nielen energiu, ale aj potešenie pre vaše chuťové poháriky. Ak chcete specialty coffee vyskúšať, navštívte nás alebo nám napíšte.


IMG_9848 - kópia

Čítať článok
2 položiek celkom