COLOMBIA Suukala
Profil - červené jablko, pomarančová kôra, kakao, šípky, sladkosť
Farma - Suukala - Amucaflome
Oblasť - Florida & Mesones, Ortega, Tolima
Odrody - Colombia, Castillo, Caturra
Spracovanie - washed
Nadmorská výška - 1690 mnm
Zber - 2025
Podrobný popis
Amucaflome vzniklo s cieľom vytvoriť možnosti a príležitosti pre ženy pestujúce kávu z floridských a mesonských vered.
Veredy, ktoré sú súčasťou združenia, rovnako ako zvyšok južnej Tolimy, boli súčasťou ozbrojeného konfliktu v Kolumbii; v oblasti pôsobili partizánske skupiny Kolumbie. To vytvorilo dlhú históriu neistoty a spomalilo všetok hospodársky rozvoj v regióne. To je čiastočne dôvodom, prečo bolo združenie Amucaflome vytvorené, aby sa pokúsilo podporiť hospodársky rast svojich členov. Riadia rôzne projekty a učia členov, ako sa starať o ekosystém, ktorý ich obklopuje. Združenie má zeleninovú záhradu, ktorá skupine umožňuje získať druhý príjem. Všetci členovia musia pracovať určité dni v mesiaci, aby predali zeleninu a ušetrili peniaze na výstavbu sídla, ktoré stavajú. Taktiež produkujú organické hnojivá, ktoré predávajú iným farmárom a kupujú pre svoje vlastné farmy.
Združenie sa zameriava na výrobu špeciálnej kávy. Organizuje workshopy pre baristov a v súčasnosti pracuje na projekte s vládou Tomily, v rámci ktorého dostanú pražiareň.
Spoločnosť Siruma spolupracuje so spoločnosťou Amucaflome od mája 2023 a svoju prvú kávu dodali v júli 2023. Pilar, agronómka spoločnosti Siruma, vedie workshopy o pozberovom spracovaní a senzorické workshopy, kde učí producentov, ako miešať a hodnotiť kávu z Tolimy.
Proces premývania
Všetci zamestnanci spracovávajú svoju kávu veľmi podobným spôsobom na svojich malých 2-hektárových farmách. Po zbere káva plavú, aby sa odstránili nežiaduce časti a zlé čerešne, a popoludní ju ihneď rozdrvia. Potom sa suší a fermentuje cez noc 16 až 18 hodín.
Nasledujúce ráno sa káva premyje a ihneď sa vloží do solárnej sušičky, aby sa rovnomerne sušila ďalších 7 až 10 dní.
